Forum

Dit is een topic in Forum » De Werkplaats » Motorisch » Beste moment onsteking 3v

Rimmert
Citeer
Privébericht
Naar profiel
Rimmert

Hallo

Wat zou voor een sparta 3v de beste onstekingtiming zijn? Het is een ronde membraan cilinder. Maar met alle variabelen van cilinder, hoek van de bougie en andere zaken dacht ik dat iemand op het forum hier misschien uitkomst kon bieden. Ik heb de handleiding van de site al doorgelezen maar wist niet duidelijk wat nou de beste voor mijn motor is. Ook omdat er volgens mij verschil was tussen topsnelheid en trekkracht. 

Geert
Citeer
Privébericht
Naar profiel
Geert

Voor een membraancilinder zit het ontstekingstijdstip het beste tussen de 2,0 en 2,5 mm voor het BDP. Hiervoor geldt: hoe vroeger het tijdstip, hoe hoger de topsnelheid en lager de trekkracht. Zet je de ontsteking dus op 2,5mm dan zal de top nét ietsje hoger liggen dan op 2,0mm. Over dat tijdstip zijn wel weer verschillende meningen, in de handleiding staan 2 maten namelijk 1 voor nederland en een voor export brommers. Ik houd altijd de maten aan voor de export brommers, die zijn zoals de Sachs fabriek heeft aangegeven wat optimaal is voor het blok. Doordat hier in Nederland het ontstekingstijdstip ruim een millimeter later gezet werd, werd daarmee de topsnelheid extra omlaag gedrukt. 

De hoek van de bougie is van belang wanneer je de ontsteking afsteld met een kaliber via het bougie gat, zoals uitgelegd is in de handleiding. Er zijn ook andere methoden voor, bijvoorbeeld afmeten op het vliegwiel, dan geldt dat niet. Wanneer de bougie in een hoek in de cilinderkop staan dan zal de afstand die het meetkaliber aflegd groter zijn dan wanneer deze er exact haaks op staat. Bij een membraancilinder staat de bougie onder een hoek van 30 graden, de afstand welke het meetkaliber dan moet afmeten is dan omgerekend 2,3 -2,9 mm. Over dit topic

Gestart 12 Juli 2015 door Rimmert

Laatste reactie door Geert


Meest recente posts

Slippen van de koppeling van sparta 2v uit 76
Volgens t boekje is t 13-32 tandwielverhouding. Groet Ronald
13 Augustus | 22:12 uur door Ouwe Luuk

Olie verversen Sachs 50/3
Ooh hee dat is interessant Pjotr! Ik wist niet dat Sachs zelf ATF...
12 Augustus | 23:55 uur door FW91

Vraagjes.....
Rinky toys heeft de handels kijk daarvoor bij puch met...
11 Augustus | 18:05 uur door @tje

G49 valt uit.
Geen koude bougie muurvast in n hete motor draaien heb ik weleens...
5 Augustus | 08:39 uur door Ouwe Luuk

JLO GA50 koppeling mist
Je mist overigens niet de koppeling maar de kruisveer +borgring en...
25 Juli | 13:26 uur door pjotr

Facebook

Like ons op Facebook en blijf zo op de hoogte van de club: