Forum

Dit is een topic in Forum » De Werkplaats » Motorisch » Slippen van de koppeling van sparta 2v uit 76

spartalover22
Citeer
Privébericht
Naar profiel
spartalover22

Beste mensen van 't forum, ik heb een sparta 2v uit 76 staan en ben hem klaar aan 't maken voor de keuring. Motorisch is alles in orde behalve 1 ding en dat is dat de koppeling denk ik slipt. Na 10 minuten rijden lijkt de koppeling steeds te slippen. Weet niet zeker of dat 't geval is maar wat er gebeurd is dat wanneer ik gas geef dat de brommer soms wel hoge toeren maakt en dan drijft hij de motor even voor een seconde niet aan als ik dat zo kan uitleggen. En dat gaat dan ook gepaard met een hoge hingggggg van de toeren zeg maar, alsof ik tijdens het rijden snel even de koppeling inknijp zeg maar. Ik heb de koppelingsplaten vervangen, het blok aan de kant van de koppeling ook helemaal na gekeken wat ook in prima staat is en nog doet ie het dusssss, heeft iemand toevallig een idee wat ik kan doen om dit te verhelpen?

Groetjes Ian

pjotr
Citeer
Privébericht
Naar profiel
pjotr

Hoi Ian, weet niet wat voor olie je nu gebruikt maar je zou eens een andere kunnen proberen.

Ik heb dan wel geen sachs maar een andere olie heeft voor mij het probleem van een door slippende koppeling opgelost.

FW91
Citeer
Privébericht
Naar profiel
FW91

Hoi Ian,

Zoals Pjotr ook aangeeft is goede olie belangrijk. Geen ATF olie enz. maar olie speciaal voor motoren met een natte koppeling zoals de Kroon Zundapp/Kreidler olie of Belray Gear Saver. Met de laatste heb ik goede ervaringen met mn Sachs blokjes.

Waar je ook nog naar kan kijken zijn de koppelingsplaatjes. Er zijn namelijk dunnere en dikkere versies. De dunnere zitten er origineel in, maar Sachs heeft vroeger ook ooit dikkere versie ontwikkeld (3.8 mm). Die slippen ook minder snel door.

Groet! Freek

spartalover22
Citeer
Privébericht
Naar profiel
spartalover22

Ik heb ondertussen het hele boekje doorgelezen gehad en daarin zag ik dat ze het hadden over motorblok olie SAE80W. Enig idee of dit ook goed werkt of is toch de belray beter? Was ook best benieuwd of jullie weten wat voor achtertandwiel mijn sparta wat harder laat rijden. Origineel was volgens mij 33 tands maar daarmee zit ik veel te snel op een lage (top) snelheid. Maar wil niet aan het blok gaan klooien dus dacht dat een ander tandwiel beter is. Iemand enig idee hoeveel tands ik dan moet hebben? 

Ouwe Luuk
Citeer
Privébericht
Naar profiel
Ouwe Luuk

Volgens t boekje is t 13-32 tandwielverhouding. Groet Ronald

piet vetnippel
Citeer
Privébericht
Naar profiel
piet vetnippel

Een slippende koppeling bij Sachs gebeurt heel vaak. De 3 en 4 bakken hebben 9 veertjes, terwijl de 2v er maar 6 hebben. Raadselachtig omdat alle drie de motoren dezelfde power leveren. Als ik me goed herinner, heb ik een dunne en dikke koppelingsplaat gecombineerd. Maar wat belangrijker is dat je de veerdruk kunt verhogen. Hoe ik dat gedaan heb? Door gebruikmaking van de veren, afkomstig van het pistool Walther P5. Die veren dienen er voor om de slede na elk schot weer in de uitgangspositie te krijgen. Die veren werden periodiek vervangen en dus had ik er heel wat in het bezit. De veer kan je op lenge afknippen en je kunt zelfs wat voorspanning geven door de veer wat langer te houden dan het originele veertje. De aldus verkregen hulpveertjes passen precies in de bestaande veertjes. Eenmaal gemonteerd slipt je koppeling nooit meer en kun je alle soorten olie gebruiken. Je koppelingshendel gaat wat zwaarder maar niet hinderlijk. Alle 4V bezitters in mijn woonomgeving rijden slip vrijOver dit topic

Gestart 10 Augustus 2022 door spartalover22

Laatste reactie door piet vetnippel


Meest recente posts

startproblemen Spartamatic
Probeer eens verse benzine.
26 September | 23:36 uur door GerardMous

Mijn sparta heeft geen zin meer
Hoi @tje Heb je ook al naar het luchtfilter gekeken haal het...
26 September | 22:58 uur door schreud

Sparta boek en Sparta shirt
Spullen zijn verkocht.
23 September | 21:05 uur door 45069

Handvat GF50 sport
bedankt voor jullie reacties zal eens gaan kijken!
16 September | 17:42 uur door Maarten GF50

Schakelveer
Ha Gerrit, Tja,als foto's eenvoudig te plaatsen waren had ik wel...
15 September | 18:54 uur door henkp

Facebook

Like ons op Facebook en blijf zo op de hoogte van de club: